En formiddag med sol og blå himmel i slutningen af april 2025 var Lokalhistorisk Forening på besøg hos Ulla Hjortenberg, som sammen med sin mand Niels er ejer af det sidste sommerhus i Brøndby Strand, der stadig er i brug som sommerhus.

Huset er bygget i 1912 af Johanne Weihe, forfatter til bogen ” Pias Sommerferie” illustreret af Axel Mathiesen, med motiver fra og ved huset (udgivet 1925). Et par eksemplarer findes stadig i Ullas familie.

Ullas farfar købte huset af familien Weihe i 1932, og Ulla og hendes mand overtog det efter hendes forældre i 1977. Grunden var en udstykning fra en gård på Gl. Køge Landevej 751. Ulla fortalte om sin barndom i sommerhuset, og om at bo tre generationer i huset samtidig.
- Om fragt af møbler/senge m.v fra/til Frederiksberg for sommersæsonen med Adams flyttefirma.
- Om at fange og sælge ål til billig pris sammen med sin fætter, som boede i sommerhus i nærheden – en upopulær konkurrent for fiskebilen.
- Om at sejle på strandhugst, og sejle ud over tangområdet til første revle for at bade, og farmors lagen, der blev hængt ud fra vinduet på første sal, og betød, at nu var det tid at sejle hjem.
- Om farfarens knaptræ, knapper der var slået ind i en rødtjørn, hvilket var et yndet udflugtsmål.
- Søndagsfornøjelse med at kaste æbler.
- Om at køre med rutebil til og fra skole, nr. 121 fra Valby Station til stoppested 13, der var 18 i alt, og fulgt over Køgevejen af købmandsdamen fru Lorentzen.

Ulla fortalte også om Brøndby Strandhotel med mange gæster, og om badeanstalten Mandalay, hvor de lærte at svømme. Drengene der morede sig med at gå ind under broen, hvor de kunne se op gennem sprækker i brædderne til kvindernes badehus.
Endvidere fortalte Ulla om et årligt tilbagevendende arbejde. Hver vinter efter vinterstorme, hvor vandet kom ind og stod højt, blev grunden fyldt med tang, og når så foråret kom, blev det skuffet ned mod stranden, så det dannede vold, og de fik morgenfruer til at gro. Den nyanlagte Strandpark, indviet i 1980, var en klar forbedring.
Familien har for nogle år siden ’byttet jord’ med naboen ud mod Køgevejen, således, at begge grunde blev bredere men kortere. Oprindeligt var det lange smalle grunde, der nåede fra Køgevejen ned til vandet.
Hvorvidt huset også i fremtiden vil blive brugt som sommerhus, kan kun tiden vise.
Louise Leth og Grethe Johansen