Dengang Brøndby var på poppens verdenskort – del 2

Billeder fra Brøndby Pop Clubs tre år på toppen

Af Vagn Kjær-Hansen,
Lokalhistorisk Forening for Brøndby

Medlemsbladet havde naturligvis også annoncer, for det kostede jo at sende det ud med posten til de efterhånden omkring 3.000 medlemmer, og så var det rart med en ekstra indtægt. Her er annoncen fra Bagger Radio i november 1967, og den så jo egentlig ikke særlig spændende ud.
Så var der lidt mere fest over annoncen nogle måneder senere i februar 1968, hvor de store bogstaver blev håndtegnet i psykedelisk stil, og et par tegninger fik lov til at peppe annoncen lidt mere op.
Atter et år senere var der måske nogen hos Bagger, som syntes at de psykedeliske bogstaver var for svære at læse, så her blev adressen og telefonnummeret skrevet mere tydeligt. Men ellers er stilen den samme, så annoncen virkede nok og gav kunder i butikken.
Konkurrenten Fredgaard ville naturligvis også gerne sælge de populære plader til de unge, og de gik så all in i 1968 med en annonce som de formentlig selv har designet så den passede ind i tidsånden.
En annonce som virkelig undrer mig er fra Foreningen af Statsautoriserede Revisorer. Den var med flere gange, og jeg tænker at et job som revisor næppe var hvad de unge i Brøndby-poppen drømte mest om. Men det er måske bare mig der har for mange fordomme.
Brøndby-poppens formand Hans Otto Bisgaard var meget velinformeret om ny musik, hvilket siden førte til at han fik job i Danmarks Radio. Han skrev jævnligt anmeldelser i medlemsbladet af nye plader, så medlemmerne ikke kun behøvede at høre den gode musik til klubbens koncerter.
Det kendetegnede folkene bag Brøndby Pop Club, at de fulgte rigtig godt med i alt omkring den nye musik. De kunne således afsløre, at musikbladet Børge havde planket et påstået interview med Mick Jagger fra det engelske undergrundsblad Process. Det var den slags svindelnumre, som nok i dag ville blive opdaget lynhurtigt fordi rigtig meget ligger på nettet. Men Børge-redaktionen har nok tænkt at et engelsk blad næppe nogensinde ville opdage en artikel på dansk trykt i et dansk blad.

Brøndby-poppens medlemmer fik i alt fald at vide, at de måske blev snydt for deres penge ved at købe Børge.
Det gik rigtig godt for Brøndby Pop Club i 1967. Med 3.000 medlemmer kaldte de sig for Danmarks største popklub. De havde fået nogle af de europæiske topnavne til at komme til Brøndby og spille. Og Brøndby-Poppen var kendt udenfor kommunegrænsen. Faktisk var de andre omegnskommuners popklubber begyndt at lægge deres arrangementer på de lørdage, hvor der ikke var koncert i Brøndby Pop Club.

Mange medlemmer, mange tilskuere til koncerterne – og som I kan se af statistikken solgte de rigtig mange sodavand. Men der var alligevel en del af de unge, som kom fulde hjem, og nogle forældre var bekymrede.  Hvad foretog deres børn sig i denne her popklub?

Nørregårdsskolens Forældreforening holdt i november 1967 et møde i Nørregårdshallen, hvor man drøftede forskellige forhold omkring klubben. Blandt andet ville man have styr på, om popmusikken kunne give de unge høreskader. Det kunne forældrene som deltog i mødet selv bedømme, for den lokale gruppe Coke spillede nemlig et par numre før mødet.
Klubben havde allerede reageret ved at indføre visitation ved indgangen, som det blev beskrevet i medlemsbladet i september 1967. Og formanden Hans Otto Bisgaard bad de bekymrede forældre tage det roligt. Til den lokale avis sagde han, at ingen forældre behøvede at være nervøse for at sende deres børn til popklubbens arrangementer. Ud af 17.000 deltagere var kun én sendt på sygehuset – og det var med tømmermænd som ikke krævede lægebehandling.

Men der var nok en del unge som blev berusede af det sprut som alligevel slap med ind – eller måske var blevet drukket udenfor. Og knuste flasker kunne man finde hver gang, så det endte med at klubben gik over til at servere sodavand i plastkrus.
I februar 1968 fik Brøndby-poppen Ten Years After til Danmark for første gang, og de var virkelig et stort og populært engelsk band. De 1.200 pladser blev næsten udsolgt – og Ten Years After kom igen to måneder senere. Deres honorar var 3.800 kr.

Andre gange glippede det med de store navne. Small Faces skulle have spillet i marts, men forlod pludselig landet fordi de blev uenige med en anden koncertarrangør. Heller ikke The Yardbirds, der var programsat i april, dukkede op. Men Hans Otto og Peter havde mange gode kontakter og var tit i stand til at finde et andet godt navn. De prøvede først at få Fleetwood Mac i stedet for Yardbirds, men det glippede. Så endte det med Jade Hexogramme som også var fra England. I marts fik The Herd chancen. De fik da deres første og også sidste optræden i Danmark i Brøndbyøster.

The Herd var ikke særlig kendte da de spillede i Brøndby-poppen i marts 1968, men forgrundsfiguren Peter Frampton fik enorm succes i USA nogle år senere, så man må sige at Brøndby Pop Club var på forkant da de fik ham og hans band til Danmark. Jeg tror simpelthen at Hans Otto og Peter var rigtig flittige og dygtige til at spotte gode bands uanset om de var kendte eller ej.

De to tog da også på studietur til England i sommeren 68 for at få inspiration til fremtidige koncerter.
Efterårssæsonen 1968 startede med et brag: Verdenspræmiere på Led Zeppelin. The Yardbirds (som havde spillet året før i klubben med stor succes) havde skiftet voldsomt ud i gruppen, og med den nye besætning startede de med at hedde The New Yardbirds og kom til Brøndby for at spille sammen for første gang – og for 2.500 kr.! De spillede en række koncerter i Skandinavien, tog hjem til England og skiftede navn, og så indspillede de deres debut-album som selvfølgelig indeholdt en lang række af de numre de spillede i Brøndby Pop Club den 7. september 1968. Det kan vi vist godt tillade os at kalde historisk.

Fotoet af Led Zeppelin i Brøndby har jeg fået af Marianne Barrett, som sendte det til mig efter at jeg havde efterlyst materiale om Brøndby Pop Club i forskellige lokale facebook-grupper. Der er jo desværre meget af det som skete i klubben, som ikke er bevaret for eftertiden i kendte arkiver, men så er det dejligt at folk reagerer, når jeg spørger.

Led Zeppelin kom igen i Brøndby-poppen i marts 1969, og jeg har ikke helt styr på om fotoet er fra den koncert. Men det gør jo ikke så meget. Her var de i øvrigt allerede blevet noget mere kendte, så prisen var steget til 6.100 kr.
DR fik i øvrigt fat i Led Zeppelin da de så var i Danmark og optog en koncert med dem i TV-byen om mandagen. Her fik de hjælp af en busfuld af Brøndby-poppens trofaste medlemmer, som fik lov til at ligge på gulvet i DR-studiet og være publikum.

Også selv om det ikke var sådan det foregik i Brøndby-poppen. Man kan i alt fald se mange på billederne som sidder helt regulært på stole – eller måske står på noget for at kunne se bedre som på billedet nedenunder.
Økonomien havde ikke været helt god i Brøndby Pop Club. Der var ikke de ønskede overskud, som kunne have givet mulighed for at dele penge ud til støtte for ungdommens aktiviteter i kommunen. Derfor strammede bestyrelsen op: Et popbal måtte kun koste 10.000 kr i udgifter. Der var dog mulighed for at bruge det dobbelte, hvis der var tale om store, udenlandske navne. Samtidig skulle 5% af indtægterne hensættes som reserve.

Det viste sig få måneder senere at være en klog beslutning. Den 19. oktober var der ”kun” nogle mindre kendte svenske bands på scenen sammen med det lokale R&B Section, og selv om Brøndby-poppen lokkede med et lysshow med “cirkler og gesvejsninger og endog en smule japansk porno”, var det ikke nok til at trække folk til. Der var langt fra udsolgt, og koncerten gav underskud.

Billedserien fortsætter her: del 3

2 tanker om “Dengang Brøndby var på poppens verdenskort – del 2

  1. Jeg solgte madder i BRØNDBYPOPPEN, franskbrød med leverpostej, spegepølse og ost.
    Vi fejede hele salen og ryddede op efter koncerten, hvorefter vi sad i et klasseværelse og så tegnefilm (som de havde vist på en af endevæggene hele aftenen).
    Jeg har kun gode minder derfra, mindes ikke problemer med alkohol og narkotika (lidt hashrygning måske), bare fantastisk musik og god stemning.
    Vi var også nogle stykker, som var i TV byen til Led Zeppelin’s optræden, da de stadig var ret ukendte (og hvor de havde spillet i BRØNDBYPOPPEN).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *